diumenge, 3 de maig del 2009

Biblioteques digitals

Mirant la web d'Espai Internet, he trobat interessant la novetat d'aquestes dues biblioteques: La Biblioteca Digital Mundial i la Biblioteca Digital Europea.

La Biblioteca Digital Mundial l'acaba de posar en marxa la Unesco i recull centenars de documents procedents d'arxius i biblioteques de tot el món, ordenats per època, procedència i temàtica. S'hi poden trobar llibres, diaris, manuscrits, mapes, pel·lícules, fotografies i gravacions sonores, i cada document té una completa fitxa. Com que acaba de començar, encara no hi ha gaire material, però el que hi ha és força curiós, com ara els Annals de la Creació, un document xinès del segle X, o una filmació feta pels germans Lumière al santuari de Lourdes l'any 1897. L'accés és gratuït i, de moment, funciona només en set idiomes, entre ells el castellà, però no encara en català.

La Biblioteca Digital Europea sí que està en català, i en 25 llengües més, que va començar a funcionar el novembre passat. De fet va tenir tan bona acceptació que l'afluència de milions d'internautes la va col·lapsar la primera setmana. Ara ja funciona amb normalitat i permet consultar arxius documentals de tot el continent.